Monday, January 11, 2010

ketam masak sri wangi

semalam nampak chef wan masak ketam dalam rancangan world cafe asia. so, sebelum terlupa resipinya baik tulis dekat blog nie.tak ikut 100% pasal lupa2 ingat. so, bukan original resipi. ada tambah2 sikit dari resipi chef.

ketam sri wangi

bahan2:
- serai (potong halus2)
- daun limau purut
- bunga kantan
- ketam
- taucu
- sambal/boleh guna cili boh/cili giling
- halia/bawang merah/putih
- cili hijau
- sos tiram
- garam/gula/bahan perasa

cara buat:
1) cuci ketam bersih2 dan kulitnya dikopak, sepit dipatah2, dan diketuk, goreng dalam minyak yang panas
2) tumis bawang merah,putih, halia, serai, bunga kantan, cili hijau yang dihiris nipis
3) bila naik bau, masukkan sambal lada dan taucu, gaul
4) masukkan ketam yang telah digoreng, gaul
5) masukkan sos tiram, garam, gula dan bahan perasa
6) hidang

ok selamat mencuba...!!!

No comments:

Post a Comment