Tuesday, January 19, 2010

kek span peach

saya sebenarnya tak pandai buat kek, so, cari2 la resipi kek dalam internet ni yang kira bole tahanla jugak citarasanya..ini dia KEK SPAN PEACH dari blog kak inahar. itupun beliau perolehi dr dapur hana jepun dan resipi asalnya pula dr sweet4ever@myR. thanx...lepas ni rajinla saya buat kek hari2...:)






KEK SPAN PERISA PEACH

Bahan-bahan
• 150g tepong super fine
• 150g gula kastor
• 5 biji telor A
• satu sudu besar ovalette
• 80ml jus oren (akak ganti ngan jus peach (dalam tin))
• 80ml minyak / mentega cair
• 1 sudu teh parutan kulit lemon(x letak pun)
• 1 sudu teh serbuk penaik
• sedikit pewarna kuning - optional

Cara-cara
1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kelajuan pengadun)

2. perlahankan kelajuan dan masukkan jus oren,parutan kulit oren dan sedikit pewarna kuning...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.

3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.

4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius

5. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.

6. Bila sejuk boleh hias ikut suka..akak guna whipped cream dan buah peach serta almond nibs sbg hiasan.

No comments:

Post a Comment